Litenheten är ibland en fördel

På Åland kan man få poliklinisk cancervård. Många får sin diagnos och behandling här, men det finns också cancersjukdomar som remitteras till ÅUCS och HUS för operation och behandlingar. Sedan kan kompletterande behandlingar fortsätta på ÅHS.
Marika Sundqvist jobbar som cancersjukskötare på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). Hon trivs med sitt jobb, det är både omväxlande och flexibelt.
”För sex år sedan vågade jag hoppa på det här vikariatet. Och vikariatet blev efter tre månader en ordinarie tjänst”, säger hon leende.
På ÅHS finns en onkolog- och hematologmottagning. Där jobbar bland annat en hematolog, onkologer och sjukskötare. Onkologerna är konsulter och kommer från både Sverige och Finland, vilket ger en bred kompentens.
”Systemet med de konsulterande onkologerna fungerar bra, men det borde finns mer onkologtider för verksamheten”, säger Marika Sundqvist. En onkolog från Sverige kommer över regelbundet varje vecka. Hon stannar här i ett par dagar. Sedan kommer en onkolog från Finland också regelbundet varje månad. Dessutom kommer några andra onkologer mer sporadiskt, tillägger hon.
Hematologen som sköter om blodcancersjukdomar och förstås även andra blodsjukdomar, är stationerad på Åland.
”Cancerbehandlingar som exempelvis antikroppar, cytostatika och immunterapi kan man få vid ÅHS, och även andra medicinska åtgärder som är betydande för cancervården. Men till exempel strålbehandling, kemoradioterapier, PET-undersökningar och bentäthetsmätning sker i Åbo”, berättar Sundqvist.
De flesta patienter som behöver strålbehandling blir remitterade till Åbo. En del patienter remitteras till Uppsala, beroende på vilken form av cancer det är frågan om. Ögon- och peniscancer vårdas i Helsingfors.
”Ibland har någon önskat att få vård i Uppsala, eftersom de har haft familj eller släkt där. Sådant kan man alltid diskutera, och ibland ordnar det sig”, säger Marika Sundqvist.
Mycket viktigt att informationen finns på svenska
Eftersom onkologerna ofta kommer från Sverige är det viktigt att alla papper, remisser och dylikt, kommer på svenska. För vårdpersonalen och för patienterna är det viktigt att få vård på sitt modersmål.
”Vi upplever att alla är tillmötesgående och försöker ge vård på svenska”, säger Sundqvist.
För de patienter som kommer till den onkologiska mottagningen på ÅHS är det korta väntetider. Patienten kommer till onkologen inom ett par veckor och behandlingen kan ofta starta veckan därpå.
”Det är väl den här litenheten som gör att det går rätt smidigt och fort”, konstaterar Sundqvist.
Flygtrafiken är förstås enormt viktig för de åländska cancerpatienterna. På hösten 2024 kom cancerföreningen in och tryggade flygtrafiken till slutet av februari. Det är behändigt att åka till Åbo på förmiddagen för till exempel strålbehandling och sedan flyga hem till sin familj till kvällen.
Cancersjukskötaren tar hand om det psykosociala stödet
Marika Sundqvist jobbar med alla olika cancerpatienter. Hennes viktigaste uppgift är att ge psykosocialt stöd. Hon är stationerad på den onkologiska mottagningen.
”Jag har en viktig roll då patienten kommer in och är nydiagnostiserad och vilsen. Då kan vi upprepa det som sagts i de olika skedena. Jag kan höra mig för hur jag kan stötta familjen i den nya situationen. Jag försöker vara lättillgänglig”, säger Marika Sundqvist.
När patienten kommer till behandling får hen sin behandlande skötare. Då är patienten i ett tryggt nätverk och behöver cancersjukskötaren mindre.
Cancersjukskötaren är också alltid mån om familjen. Om det finns barn i familjen, stöttar hon och hjälper till så att barnen säkert får veta det de vill veta om sjukdomen. En del familjen behöver inte hjälp att berätta för barnen, medan andra behöver. Då finns Sundqvist där som stöd.
ÅHS har även en palliativmottagning på cirka tio platser. Mottagningen är avsedd för cancerpatienter. Cancersjukskötaren försöker stöda patienten i överflyttningen från cancervården till palliativ vård. Patienten blir inskriven vid palliativmottagningen, men målsättningen är att få vara hemma och får avdelningsvård då det behövs.
Jag prioriterar tillgängligheten
Jobbet som cancersjukskötare är väldigt flexibelt. Det är mycket patientkontakter både per telefon, på mottagningen eller på de olika avdelningarna. Marika Sundqvist gör även hembesök.
”Jag prioriterar tillgängligheten, då någon mår dåligt, fått tråkiga besked eller då det finns en oro. I den stunden försöker jag skapa trygghet, säger hon. Det blir alltid stora förändringar för patienten och familjen då man fått en cancerdiagnos. Behovet av stöd varierar. Alla patienter är välkomna att själva ta kontakt med mig eller kontakta mig via annan vårdpersonal. Jag har inte möjlighet att söka upp alla patienter”, berättar Marika Sundqvist.
”Jag har även ett nära samarbete med Ålands Cancerförening, som gör väldigt mycket för våra cancerpatienter”, tillägger hon.
Text: Mikaela Lax
Foto Alexandra de Haas
