Kronisk cancer
Cancer kan inte alltid botas, men spridningen av sjukdomen kan stoppas eller saktas av. Då säger man att cancern blivit kronisk. Kronisk cancer kan utvecklas mycket långsamt eller förbli oförändrad.
Att leva med kronisk cancer
En person med obotlig cancer kan med rätt medicinering och uppföljning leva med cancer i flera år, till och med årtionden. I takt med att behandlingarna utvecklats har vissa cancerformer i allt högre grad blivit kroniska, vilket innebär att personer med cancer kan leva med sjukdomen under lång tid. Till dessa cancerformer hör lungcancer, äggstockscancer, vissa leukemier och lymfom. Återkommande bröstcancer eller prostatacancer kan också bli kronisk cancer.
Kronisk cancer kan antingen vara i remission, alltså förbli oförändrad, eller så kan den utvecklas långsamt. Vissa cancerformer, som till exempel äggstockscancer, kännetecknas av en cykel där cancern utvecklas, avtar och stabiliseras om och om igen.
Behandling av kronisk cancer
Kronisk cancer behandlas på många olika sätt. Behandlingarna syftar till att minska symtomen och att förhindra att cancern sprider sig. Behandlingen beror på vilken typ av cancer det handlar om. Ofta används cytostatikabehandling, hormonbehandling eller andra läkemedel såsom precisionsläkemedel för att hålla cancern under kontroll. Vid spridd kronisk cancer kan det också behövas strålbehandling.
Det är mycket viktigt att noggrant väga för- och nackdelarna med behandlingen för personer med spridd cancer, eftersom behandlingen ofta är långvarig och spridd cancer kan orsaka en försämring av allmäntillståndet. Syftet med behandlingen är inte att ta kål på tumörerna utan att stoppa sjukdomsförloppet och lindra symtomen. Sjukdomen följs vanligtvis upp med 3–6 månaders mellanrum
Att leva med kronisk cancer kan kännas psykiskt tungt, eftersom det är omöjligt att veta hur länge behandlingarna har effekt. Du kan behöva psykosocialt stöd för att anpassa dig till din nya livssituation, samt stöd med rehabilitering och återgången till vardagen.
Personer med kronisk cancer kan lida av cancersmärta, trötthet, illamående och ofta av biverkningar av behandlingen. Personer med kronisk cancer kan ändå vanligen leva ett normalt liv. Om cancern fortskrider behövs vård i livets slutskede.
Du kanske också är intresserad av
Jag trodde aldrig det kunde vara cancer
”Jag hade problem med magen då. Jag tänkte att jag reagerade fysiskt på den frustrerande situationen”, säger Gabi Erroll.
Läs artikelnKan en bilkrasch vara en lottovinst?
På Marika Kojos begravning ska det sjungas, ätas jordgubbstårta och tas en whiskypinne. Men den kalender där datumet ska antecknas har ännu inte tryckts.
Marika Kojos lungcancer upptäcktes vid läkarundersökningen efter en bilkrasch.
Screening kan avslöja tidig lungcancer
Den svårdiagnostiserade lungcancern utvecklas vanligtvis efter år av rökning. En ny studie tyder på att screening av en utvald population kan rädda liv.
Läs artikelnFysisk aktivitet inlemmas i behandlingsrekommendationerna
De senaste årens forskning visar allt tydligare att redan en liten ökning i fysisk aktivitet främjar återhämtningen hos cancerpatienter. Motion spelar en viktig roll, inte bara i förebyggandet av cancer, utan också i bättre behandlingsresultat.
Läs artikelnScreening för tarmcancer sparar liv
Åldrande befolkning och västerländsk livsstil ökar förekomsten av tarmcancer hos både män och kvinnor. Screeningundersökningar kan fånga upp tarmcancer i begynnelseskedet då den kan vara så gott som symptomfri.
Läs artikelnTröttheten berodde på tarmcancer
Det var inte bara barnfamiljens vardag som gjorde Heidi Lehtiniemi-Eerola så trött. Vid en hälsokontroll upptäcktes cancern som endast hade gett lindriga symptom.
Läs artikelnMotion på distans ger välmående
Cancerorganisationerna tillhandahåller distansmotion online, antingen inspelad eller live. Studier visar att motion främjar rehabiliteringen från cancer och försnabbar återhämtningen från behandling.
Läs artikelnDen vanligaste cancerformen hos män – prostatacancer
Prostatacancer är ofta en godartad cancer som uppträder med stigande ålder och som inte kräver någon behandling. Utmaningen är att identifiera aggressiva cancerformer och att behandla dem i tid innan de sprider sig. Under de senaste åren har männen aktivare börjat söka sig till undersökningar.
Läs artikelnKurser för var och en i vårt breda sortiment
”Cancerorganisationerna erbjuder årligen cancersjuka och deras närstående tiotals kurser”, berättar specialisten i rehabilitering Tuire Muona och Minna Enqvist.
Målet med kurserna är att var och en som deltar ska hitta lämpliga metoder för att orka, och stöd för att få vardagen att fungera.
På fars rekommendation
Det lönar sig att testa sig för prostatacancer i god tid. Mikko Siukosaari fick sin diagnos när han var litet över 50.
Läs artikeln