Nainen ottaa lääkepillereita purkista.

Hormonbehandling

I vissa cancertyper utnyttjar cancercellerna kroppens egna hormoner i sin tillväxt. Hormonbehandlingen bygger på att förhindra denna funktion. Man strävar alltså efter att förhindra produktion och påverkan av denna hormon som är så livsviktig för cancern.


Hormonbehandlingen är vanligen långvarig

Hormonbehandling är riktad läkemedelsbehandling. Hormonbehandling används till exempel vid behandling av bröstcancer, prostatacancer, sköldkörtelcancer och cancer i livmoderkroppen. Hormonerna reglerar starkt även den normala tillväxten och utvecklingen i de ovan nämnda organen.

Hormonbehandlingarna planeras alltid individuellt och de kan ha mycket varierande effekter hos olika patienter. De påverkar också nivån av könshormoner hos patienten och kan ge upphov till övergripande symtom. Till exempel läkemedel som förebygger östrogenets funktion framkallar klimakteriebesvär som beror på brist på det kvinnliga könshormonet. Symtomen kan dock lindras.

Jämfört med cytostatikabehandlingen är hormonbehandlingarna väl tolererade. Hormonbehandlingen är vanligen långvarig. Den pågår ofta i flera år, i några fall under patientens hela livstid.


Du är kanske okså interessered av

Operativ vård vid cancer

Vid behandling av många fasta cancertumörer är operation det primära behandlingsalternativet. Då avlägsnas hela cancertumören.

Läs artikeln

Strålbehandling

Strålbehandling är en behandlingsform som allmänt används vid behandling av cancer.

Läs artikeln

Cytostatika

Cytostatika förhindrar celldelningen, vilket gör att cancercellerna dör. Cytostatika följer med blodomloppet till hela kroppen.

Läs artikeln

Ajankohtaisia artikkeleita