Nuori mies istuu kyykyssä ulkona.

Att få cancer innebär en kris

Var och en upplever insjuknandet på sitt eget sätt. Att få cancer orsakar ändå ett psykiskt kristillstånd hos de flesta.


Diagnosen – Det här kan inte vara sant!

Att få ett cancerbesked kan kännas som en blixt från en klar himmel som förändrar ditt liv och rubbar din grundtrygghet. När du får din diagnos är informationen ofta svår att ta in i stunden. Dina känslor kan rentav dämpas, du kan känna dig overklig och tom, dina reaktioner kan skifta mellan kaos och lugn. Du kanske tror att du fortsätter med ditt liv som förut, eller så kan beskedet kännas som om livet rasar samman under dina fötter.

Försök hålla dig till fakta, tänk enbart på det läkaren berättade för dig och på nästa steg i din behandlingsplan. Var medveten om att dina känslor kan påverka vad du hör. När vi känner oss överbelastade kan vår uppmärksamhet dras åt många olika håll. Vår trygghetskänsla stärks genom kontakten med andra människor.

Det här kan inte vara sant!
Jag är ju helt frisk!
Vad kan hjälpa?


Reaktioner är en del av anpassningen

Den normala förutsägbarheten i livet ger vika och du ställs inför livets osäkerhet och ändlighet. Det är helt naturligt att den här grundläggande omställningen i förhållandet till framtiden väcker starka känslor.

  • ”jag håller på att bli galen”
  • ”jag kommer aldrig att ta mig ur det här”
  • ”mina barn eller min man klarar inte det här”

”Varför just jag?”

Det finns inga definitiva svar på dina frågor om hur återhämtningen går framåt, hur länge dina behandlingar kommer att pågå, ifall de fungerar, hur lång tid du har kvar att leva. Att hantera den här osäkerheten väcker ofta starka känslor som rädsla, ångest, ilska och osäkerhet. Du kanske gråter lätt, tappar aptiten, har svårt att somna på kvällen, har hjärtklappning. Du känner dig kanske frestad att dra dig undan med din egen hjälplöshet och förtvivlan. Du är kanske rädd för hur andra människor reagerar på dina känslor eller hur du själv orkar konfrontera deras.

Vad kan hjälpa?

Att prata om sina känslor och tankar och känna att någon lyssnar kan hjälpa. Det är ok att du gång på gång återvänder till samma tankar och känslor, för på det sättet blir din situation lättare att greppa och du hittar också medkänsla inför din egen nöd och förtvivlan. Det är viktigt att komma ihåg att du på samma gång kan vara medveten om verkligheten i din situation och aktivt göra saker bättre. När du agerar medvetet famlar du inte längre i mörkret och snubblar över stenar som du inte lade märke till. När du är medveten om vilka hinder som finns kan du göra val och fatta beslut på ett konstruktivt sätt.


Hur hantera känslor?

En oförutsedd diagnos som raserar din dröm om ett trevligt och förutsägbart liv kan göra dig rädd och sårbar. Att bli sjuk förknippas ofta med starka känslor. Du kan ha ångest. Du är kanske också ledsen eller arg.

Hur klarar jag allt detta?

De starkaste känslorna dämpas ofta gradvis med tiden och anpassningen blir allt mer av en inre process. Det här ger dig mera tid att hantera de många förändringar som cancer medför.

Läs artikeln

Rädsla, ångest och stress

En oväntad diagnos som krossar dina drömmar om ett bekvämt och förutsägbart liv kan göra dig rädd och sårbar. Att bli sjuk väcker ofta starka känslor. Du kan ha ångest. Du kanske också är ledsen eller arg.

Läs artikeln

Ilska

Cancer kan medföra en upplevelse av livets ändlighet och vetskapen om att livet inte går vidare på det sätt du tänkt och planerat. Det är förståeligt att det väcker frustration och ilska.

Läs artikeln

Sinua voisi myös kiinnostaa

Patienterna berättar | 2018
”Jag försöker göra vardagliga saker”
Läs artikeln