Syöpää sairastva nainen makaa sängyssä.

Kakexi

Kakexi är ett problem för många med spridd cancer. Kakexi är ett allvarligt undernäringstillstånd som förknippas med dåligt allmäntillstånd, viktnedgång och trötthet.


Kakexi

Kakexi är ett komplext problem som är svårt att hantera. Det innebär förändringar i hur kroppen använder proteiner, kolhydrater och fett. Du kan också förbränna kalorier snabbare än vanligt.

Kakexi vid långt framskriden cancer kan vara mycket besvärligt. Du kan känna dig väldigt svag och orkar inte göra knappt något. Läkarna försöker vända effekterna av kakexin till det motsatta. Du kan få aptitstimulerande medel, steroider och ibland sondmatning.

Om du har kakexi är det bra att äta när du kan. Att äta löser kanske inte problemet, men det kan bidra till att stabilisera din viktnedgång. Det hjälper dig att må bättre psykiskt. Det kan också ge dig mer energi och förbättra din livskvalitet.

Du och dina närstående kan prova följande förslag som hjälper vid kakexi:

  • Försök att äta på morgonen. De flesta har bättre aptit på morgonen än på kvällen.
  • Försök att äta regelbundna små måltider och mellanmål som innehåller mycket energi.
  • Oroa dig inte för mycket för vad du äter.
  • Drick små mängder så ofta du kan ifall du inte vill äta. Försök att dricka energirika näringsdrycker mellan måltiderna.
  • Försök att äta tillsammans med familj eller vänner. Att umgås med människor i din närhet och få stöd från dem kan hjälpa dig att klara dig bättre
  • Be sjukhusets dietist om tips på hur du förbereder enkla, lättsmälta måltider.

Du är kanske också interesserad av

Cancer och mat

Hyvä ravitsemus on erityisen tärkeää, jos sinulla on syöpä, koska se auttaa sinua pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Läs artikeln

Problem relaterade till ätande

Vid vissa cancerformer eller behandlingar finns det fortfarande en risk för viktnedgång

Läs artikeln

Sväljsvårigheter

Strålbehandling mot huvud och hals skadar slemhinnorna och du kan ha svårt att svälja. Det kan hända att du bara kan äta flytande föda.

Läs artikeln

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Tidningen Cancer | 2023

Att bli sedd ger styrka och tillförsikt

Olika uttryckssätt i konstterapi, som bildkonst, dans och rörelse, hjälper patienter inifrån. Att bli sedd, särskilt mitt uppe i en kris, bär framåt och stärker. Konstnärligt arbete kräver inga förkunskaper och är ingenting att vara rädd för.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Cancervården står inför stora frågor

I Finland har det uppstått en debatt om hälso- och sjukvårdens möjligheter att tillgodose cancerpatienters behov i framtiden. Den åldrande befolkningen ökar redan i sig vårdbördan och med stigande ålder följer ett ökande antal cancerfall.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Utan vetskap om genfelet vore jag inte här

Om du misstänker att du bär på en genmutation som disponerar för cancer, gå på undersökning. Efter det är det mycket man kan göra, säger Eija Porspakka, som haft ärftlig bröstcancer.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Var inte ensam

Kaija Kiviluoma från Kuortane är en riktig arbetsmyra inom förvilligarbete. De bästa stunderna är när jag har kunnat lindra någons smärta eller rädsla – och när jag får höra orden ”Tack för att du finns”.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Ett grånande Finland behöver arbetsgraft

Efolkningen i arbetsför ålder minskar i Finland. Enligt en befolkningsprognos kommer det 2030 att finnas omkring 700 000 personer under 15 år, 3,3 miljoner i åldern 15–64 år och 1,5 miljoner i ålderskategorin över 64 år. Var tredje finländare kommer att vara i pensionsåldern i slutet av det här decenniet.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Njut av solen, men skydda dig mot UV-strålning.

När vår- och sommarvärmen är här finns det all anledning att njuta i fulla drag. Men det är viktigt att skydda huden mot solgass. Risken för hudcancer ökar dels av bränd hud, dels av den totala exponeringen för UV-strålning under hela livet.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Lycklig melanomöverlevare

Måndagsexemplar! Så beskriver Hanna-Maija Windmeisser sig själv med glimten i ögat. Hon har opererats flera gånger för tre olika sjukdomar.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Ett gott liv ända till slutet

Syftet med palliativ vård är att hjälpa patienten att leva med cancern när sjukdomen inte längre kan botas. När man planerar vården i livets slutskede är det viktigt att beakta vad patienten önskar sig och oroar sig för.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Livet ska levas nu – eftersom allt kan förändras på ett ögonblick

Liisa Halme önskar att makan eller maken till patienter med obotlig cancer uppmärksammas mera.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Skelettet kan obemärkt bli skört

”En frisk benbyggnad drabbas inte av frakturer i vardagen”, betonar Pauliina Tamminen, planerare på Osteoporosförbundet.

Läs artikeln