Syöpää sairastva nainen makaa sängyssä.

Kakexi

Kakexi är ett problem för många med spridd cancer. Kakexi är ett allvarligt undernäringstillstånd som förknippas med dåligt allmäntillstånd, viktnedgång och trötthet.


Kakexi

Kakexi är ett komplext problem som är svårt att kontrollera. Det innebär förändringar i hur kroppen använder proteiner, kolhydrater och fett. Du kan också förbränna kalorier snabbare än vanligt.

Kakexi vid långt framskriden cancer kan vara mycket besvärligt. Du kan känna dig väldigt svag och orkar knappt göra något alls. Läkarna försöker vända effekterna av kakexin till det motsatta. Du kan få aptitstimulerande medel, steroider och ibland sondmatning.

Om du har kakexi är det bra att äta när du kan. Att äta löser kanske inte problemet, men det kan bidra till att stabilisera din viktnedgång. Det hjälper dig att må bättre psykiskt. Det kan också ge dig mer energi och förbättra din livskvalitet.

Du och dina närstående kan prova följande förslag som hjälper vid kakexi:

  • Försök att äta på morgonen. De flesta har bättre aptit på morgonen än på kvällen.
  • Försök att äta regelbundna små måltider och mellanmål som innehåller mycket energi.
  • Oroa dig inte för mycket för vad du äter.
  • Drick små mängder så ofta du kan ifall du inte vill äta. Försök att dricka energirika näringsdrycker mellan måltiderna.
  • Försök att äta tillsammans med familj eller vänner. Att umgås med människor i din närhet och få stöd från dem kan hjälpa dig att klara dig bättre
  • Be sjukhusets dietist om tips på hur du förbereder enkla, lättsmälta måltider.

Du är kanske också intresserad av

Cancer och mat

Hyvä ravitsemus on erityisen tärkeää, jos sinulla on syöpä, koska se auttaa sinua pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Läs artikeln

Problem relaterade till ätande

Vid vissa cancerformer eller behandlingar finns det fortfarande en risk för viktnedgång

Läs artikeln

Sväljsvårigheter

Strålbehandling mot huvud och hals skadar slemhinnorna och du kan ha svårt att svälja. Det kan hända att du bara kan äta flytande föda.

Läs artikeln

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Tidningen Cancer | 2024

Motion på distans ger välmående

Cancerorganisationerna tillhandahåller distansmotion online, antingen inspelad eller live. Studier visar att motion främjar rehabiliteringen från cancer och försnabbar återhämtningen från behandling.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024
Den vanligaste cancerformen hos män – prostatacancer

Prostatacancer är ofta en godartad cancer som uppträder med stigande ålder och som inte kräver någon behandling. Utmaningen är att identifiera aggressiva cancerformer och att behandla dem i tid innan de sprider sig. Under de senaste åren har männen aktivare börjat söka sig till undersökningar.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024
Kurser för var och en i vårt breda sortiment

”Cancerorganisationerna erbjuder årligen cancersjuka och deras närstående tiotals kurser”, berättar specialisten i rehabilitering Tuire Muona och Minna Enqvist.
Målet med kurserna är att var och en som deltar ska hitta lämpliga metoder för att orka, och stöd för att få vardagen att fungera.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024
På fars rekommendation

Det lönar sig att testa sig för prostatacancer i god tid. Mikko Siukosaari fick sin diagnos när han var litet över 50.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024
Hur fortsätta livet efter kontrollerna? Cancern är borta, eller är den?

Att vara rädd är en normal och naturlig reaktion. Det säger psykologen Arto Pietikäinen med eftertryck. Man ska inte mota bort sina rädslor. I stället kan man lära sig att möta dem på ett nytt sätt så att man går vidare i livet ännu starkare.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024
Män får också bröstcancer

Rosa bandet-reflexen som dinglar på Timo Tarvainens rockskört finns där av en anledning – bröstcancer är inte endast kvinnors sjukdom.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024
Mor- och farföräldrar är ett värdefullt stöd i cancerfamiljer

När en familjemedlem insjuknar i cancer ställs vardagen på ända. Många behöver då konkret hjälp med hushållssysslorna och närstående vid sin sida.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Tillsammans orkar vi bättre

När fyrabarnsmamman insjuknade flyttade morföräldrarna närmare dotterns familj. Deras stöd var avgörande för att småbarnsfamiljen skulle klara situationen.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Vi har en arbetsdryg höst framför oss  

Välfärdsområdena har inlett sin verksamhet med följden att hälso- och sjukvården samt socialväsendet ordnas på ett annat sätt än förut. Inom Cancerorganisationerna har vi hållit ett vakande öga på situationen.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023
Att bli sedd ger styrka och tillförsikt

Olika uttryckssätt i konstterapi, som bildkonst, dans och rörelse, hjälper patienter inifrån. Att bli sedd, särskilt mitt uppe i en kris, bär framåt och stärker. Konstnärligt arbete kräver inga förkunskaper och är ingenting att vara rädd för.

Läs artikeln