Henkilöt joogamatoilla

Motion och cancer

Varför är motion bra för cancerpatienter? Enligt forskningen finns det starka belägg för att motion har många fördelar för personer med cancer.


Effekter av fysisk aktivitet

  • minskar ångest och depression
  • minskar trötthet
  • förbättrar livskvaliteten under och efter behandlingen
  • förbättrar den fysiska funktionsförmågan
  • förbättrar sömnkvaliteten
  • förbättrar aptiten
  • förstärker effekten av cancerbehandlingar
  • förebygger eller lindrar lymfödem (svullnad på grund av borttagna lymfkörtlar)
  • minskar risken för återfall.

Motion stöder din återhämtning

Fysisk aktivitet hjälper dig att återhämta dig och må bättre. Motion minskar biverkningarna av cancerbehandlingar, behandlingsrelaterad trötthet och viktökning samt förbättrar den fysiska konditionen och livskvaliteten. Motion förbättrar också blodcirkulationen, kroppens immunförsvar och ämnesomsättning, vilket kan minska tumörens tillväxt och förmåga att bilda metastaser. Patienter som är i god fysisk kondition har bättre förutsättningar att klara av cancerbehandlingar.

Det är bra att börja motionera så snart du har fått diagnosen. Om motion har varit en del av ditt liv tidigare kan du fortsätta. Om du inte har tränat tidigare är det bra att börja försiktigt, till exempel med dagliga promenader eller lätta muskelstärkande övningar. Det är viktigt att hitta en motionsform som passar dig och som du tycker om.

Under cancerbehandlingarna kan du motionera så mycket du kan. Många klarar av att träna nästan lika mycket som de gjorde innan de blev sjuka men vissa har så tunga behandlingar att de inte orkar göra så mycket alls. Det viktigaste är att du lyssnar på din kropp och gör det du kan. Du kan också träna i kortare tiominuterspass. All rörelse är bra.

Personer som tränar mycket aktivt kan behöva träna med lägre intensitet eller dela upp träningen i kortare pass under cancerbehandlingen.


Viktigt upprätthålla muskelstyrkan

Det är extra viktigt att bibehålla muskelstyrkan under cancerbehandlingarna. Om muskelstyrkan redan från början är svag kan behandlingarna minska muskelmassan, så att det till exempel blir svårt att resa sig från en stol. Det här gör det svårare att klara av vardagssysslor. Risken är särskilt hög hos äldre personer vars muskelstyrka redan kan ha försämrats med åldern.

Muskelträning kan utföras hemma, på gym eller utomhus. Du kan använda vikter och annan utrustning, men det går också bra att använda sin egen kroppsvikt för en mångsidig och bra träning.

Börja lugnt om du inte har tränat tidigare

Du kan börja med att ta en kort promenad varje dag. När du känner att du orkar mera kan du förlänga promenaden. Du kan till exempel gå tillsammans med en familjemedlem eller vän som kan stötta dig längs vägen.

Om du genomgår cancerbehandling eller har spridd cancer ska du gärna försöka hålla dig så aktiv som möjligt. Prata med ditt vårdteam om hur du ska börja för att hitta ett mål som fungerar för dig.

Kom ihåg:

  • Rör dig på en nivå och i ett tempo som passar dig.
  • Öka gradvis tempot eller intensiteten.
  • Drick mycket vatten när du tränar för att undvika uttorkning.
  • Rådfråga din läkare innan du påbörjar någon ansträngande träning.

 

Motion och lymfödem (på finska)

Rintasyöpäyhdistyksen sivuilta löydät ohjeita lymfoedeeman hoitoon liikunnan avulla.


Du är kanske okså interessered a

Ta hand om dig själv  

En regelbunden dygnsrytm och måltidsrytm liksom fysisk aktivitet är också nära kopplade till det psykiska välbefinnandet. Att hålla fast vid vardagsrutiner är en del av egenvården. Det viktigaste sättet för dig att påverka din återhämtning är att ta hand om dig själv under sjukdomstiden.

Läs artikeln

Cancer och mat

Hyvä ravitsemus on erityisen tärkeää, jos sinulla on syöpä, koska se auttaa sinua pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Läs artikeln