Kvinna skär grönsaker i kök

Cancer och mat

Bra kost är särskilt viktigt om du har cancer, eftersom det hjälper dig att hålla dig i så god form som möjligt. Cancerbehandlingar kan påverka hur din kropp tål vissa livsmedel och tillgodogör sig näringsämnen.

 


Ändringar i kosten under cancerbehandlingarna

Att äta bra under cancerbehandlingen hjälper dig att

  • må bättre
  • bibehålla din muskelmassa och energinivå
  • hålla vikten
  • bättre tåla biverkningarna av dina behandlingar
  • minska risken för infektioner
  • läka och återhämta dig snabbare.

Under cancerbehandlingarna kan du behöva ändra din kost för att undvika att förlora muskelmassa och för att klara effekterna av cancern och behandlingarna. Det kan innebära att du måste äta livsmedel som vanligtvis inte rekommenderas. Du kan till exempel behöva mat som är rik på proteiner och kalorier för att behålla din vikt, eller kall mat som glass eller milkshake, eftersom sår i mun och svalg gör det svårt att äta. Cancertypen, dina behandlingar och eventuella biverkningar inverkar på vilken kost som är bäst för dig.


Cancern påverkar din kost och dina matvanor på många sätt

Själva sjukdomen kan orsaka viktnedgång, nedsatt aptit eller andra problem som har med ätandet att göra. Kirurgi kan påverka sväljningen eller matsmältningskanalens funktioner. Strålbehandling och cytostatikabehandling kan orsaka illamående, diarré, nedsatt aptit och förändringar i smak och lukt. Dessutom kan humörsvängningar eller depression i samband med sjukdomen påverka aptiten, vilket ofta leder till att man äter mindre och går ner i vikt. En del cancerpatienter äter för lite och näringsbrist kan försämra läkningen och återhämtningen.

För vissa cancerpatienter kan det motsatta ske under behandlingen: under hormon- eller kortisonbehandling ökar aptiten och man går upp i vikt. Om den fysiska aktiviteten minskar kan vikten öka lättare än vanligt.

Under pågående behandling får man inte banta, men det lönar sig att äta hälsosamt. Viktminskning bör undvikas, för under behandlingarna försvinner vikten från musklerna och försvagar den allmänna konditionen ytterligare.

Diskutera gärna din kost med din läkare, sjukskötare eller dietist. Patienter som har stora problem med viktnedgång hänvisas till en dietist.

 

Under behandlingarna ska du undvika:

  • gravad och kallrökt fisk
  • vakuumförpackade fiskprodukter
  • rå fisk och rom
  • mögelost
  • opastöriserade mejeriprodukter som inte hettats upp.

Alkohol

Undvik alkohol under behandlingarna. Alkohol får under inga omständigheter tas under behandlingsdagarna, men helst inte vid någon annan tidpunkt under behandlingsperioden. Cytostatika är kraftfulla gifter som påverkar benmärgens funktion. Alkohol förstör celler.

Vitaminer och naturprodukter

Undvik vitaminpiller och naturprodukter. Om du vill använda sådana ska du tala om det för din läkare. Till exempel vitaminer ska i allmänhet inte tas under några dagar före behandling eller under några dagar efter behandling. Man känner i allmänhet inte till det exakta innehållet i naturprodukter och därför är det bra att undvika dem helt och hållet eftersom de belastar levern.

Hygien

Under cancerbehandlingar är immunförsvaret nedsatt. Det är därför viktigt att undvika livsmedelsburna infektioner. Tvätta alltid händerna innan du hanterar mat och äter. Tillaga alltid maten tills den är helt genomstekt, och om du värmer mat i mikrovågsugn ska du värma den så att den blir rykande het. Tvätta och skölj sallader, grönsaker och frukt väl och skala vid behov. Hetta upp utländska frysta bär ordentligt före användning.

 

Munvård

Under cancerbehandlingarna är det viktigt att du tar väl hand om din mun och dina tänder. Via tandköttet kan det komma bakterier in i blodomloppet och muntorrhet ökar risken för karies.

Borsta tänderna med en mjuk borste två gånger om dagen. Rengör försiktigt mellanrummen mellan tänderna för att undvika att skada tandköttet. Fukta munnen med ett fuktgivande munvatten varannan timme om du inte kan äta och dricka normalt, eller om munnen känns torr. På natten kan du smörja in slemhinnorna med matolja.

Om du har ont i munnen kan du få receptbelagt munvatten för att bedöva munnen.


Läs mer om problem med ätande

Problem relaterade till ätande

Vid vissa cancerformer eller behandlingar finns det fortfarande en risk för viktnedgång

Läs artikeln

Kakexi

Kakexi är ett allvarligt undernäringstillstånd som förknippas med dåligt allmäntillstånd, viktnedgång och trötthet.

Läs artikeln

Sväljsvårigheter

Strålbehandling mot huvud och hals skadar slemhinnorna och du kan ha svårt att svälja. Det kan hända att du bara kan äta flytande föda.

Läs artikeln

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Tidningen Cancer | 2024

Samtal med en professionell person underlättar för en själv och ens vänner

När Anne Vilander, efter att nyligen ha varit på en mammografiscreening, bland posten såg ett tjockt kuvert från Terveystalo visste hon vad det handlade om. Bröstcancerfynd kunde sedan konstateras i båda brösten. Under behandlingsprocessen var det psykosociala stödet till stor hjälp.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Cancerpatienter behöver psykiskt stöd i krisens ögonblick

Vetskapen om att man är allvarligt sjuk förändrar livet och väcker svåra känslor. En ny nätterapi för cancerpatienter hjälper dem som insjuknat att hantera krisen och att anpassa sig till den nya situationen.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Jag trodde aldrig det kunde vara cancer

”Jag hade problem med magen då. Jag tänkte att jag reagerade fysiskt på den frustrerande situationen”, säger Gabi Erroll.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Kan en bilkrasch vara en lottovinst?

På Marika Kojos begravning ska det sjungas, ätas jordgubbstårta och tas en whiskypinne. Men den kalender där datumet ska antecknas har ännu inte tryckts.
Marika Kojos lungcancer upptäcktes vid läkarundersökningen efter en bilkrasch.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Screening kan avslöja tidig lungcancer

Den svårdiagnostiserade lungcancern utvecklas vanligtvis efter år av rökning. En ny studie tyder på att screening av en utvald population kan rädda liv.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Fysisk aktivitet inlemmas i behandlingsrekommendationerna

De senaste årens forskning visar allt tydligare att redan en liten ökning i fysisk aktivitet främjar återhämtningen hos cancerpatienter. Motion spelar en viktig roll, inte bara i förebyggandet av cancer, utan också i bättre behandlingsresultat.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Screening för tarmcancer sparar liv

Åldrande befolkning och västerländsk livsstil ökar förekomsten av tarmcancer hos både män och kvinnor. Screeningundersökningar kan fånga upp tarmcancer i begynnelseskedet då den kan vara så gott som symptomfri.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Tröttheten berodde på tarmcancer

Det var inte bara barnfamiljens vardag som gjorde Heidi Lehtiniemi-Eerola så trött. Vid en hälsokontroll upptäcktes cancern som endast hade gett lindriga symptom.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Motion på distans ger välmående

Cancerorganisationerna tillhandahåller distansmotion online, antingen inspelad eller live. Studier visar att motion främjar rehabiliteringen från cancer och försnabbar återhämtningen från behandling.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Den vanligaste cancerformen hos män – prostatacancer

Prostatacancer är ofta en godartad cancer som uppträder med stigande ålder och som inte kräver någon behandling. Utmaningen är att identifiera aggressiva cancerformer och att behandla dem i tid innan de sprider sig. Under de senaste åren har männen aktivare börjat söka sig till undersökningar.

Läs artikeln