Kvinna skär grönsaker i kök

Cancer och mat

Bra kost är särskilt viktigt om du har cancer, eftersom det hjälper dig att hålla dig i så god form som möjligt. Cancerbehandlingar kan påverka hur din kropp tål vissa livsmedel och tillgodogör sig näringsämnen.

 


Ändringar under cancerbehandlingarna

Att äta bra under cancerbehandlingen hjälper dig att

  • må bättre
  • bibehålla din muskelmassa och energinivå
  • hålla vikten
  • bättre tåla biverkningarna av dina behandlingar
  • minska risken för infektioner
  • läka och återhämta dig snabbare.

Under cancerbehandlingarna kan du behöva ändra din kost för att undvika att förlora muskelmassa och för att klara effekterna av cancern och behandlingarna. Det kan innebära att du måste äta livsmedel som vanligtvis inte rekommenderas. Du kan till exempel behöva mat som är rik på proteiner och kalorier för att behålla din vikt, eller kall mat som glass eller milkshake, eftersom sår i mun och svalg gör det svårt att äta. Cancertypen, dina behandlingar och eventuella biverkningar inverkar på vilken kost som är bäst för dig.


Cancern påverkar din kost och dina matvanor på många sätt

Cancern påverkar din kost och dina matvanor på många sätt. Själva sjukdomen kan orsaka viktnedgång, nedsatt aptit eller andra problem som har med ätandet att göra. Kirurgi kan påverka sväljningen eller matspjälkningskanalens funktioner. Strålbehandling och cytostatikabehandling kan orsaka illamående, diarré, nedsatt aptit och förändringar i smak och lukt. Dessutom kan humörsvängningar eller depression i samband med sjukdomen påverka aptiten, vilket ofta leder till att man äter mindre och går ner i vikt. En del cancerpatienter äter för lite och näringsbrist kan försämra läkningen och återhämtningen.

För vissa cancerpatienter kan det motsatta ske under behandlingen: under hormon- eller kortisonbehandling ökar aptiten och man går upp i vikt. Om den fysiska aktiviteten minskar kan vikten öka lättare än vanligt.

Under pågående behandling får man inte banta, men det lönar sig att äta hälsosamt. Viktminskning bör undvikas, för under behandlingarna försvinner vikten från musklerna och försvagar den allmänna konditionen ytterligare.

Diskutera gärna din kost med din läkare, sjukskötare eller dietist. Patienter som har stora problem med viktnedgång hänvisas till en dietist.

 

Under behandlingarna ska du undvika:

  • gravad och kallrökt fisk
  • vakuumförpackade fiskprodukter
  • rå fisk och rom
  • mögelost
  • opastöriserade mejeriprodukter som inte hettats upp.

Alkohol

Undvik alkohol under behandlingarna. Alkohol får under inga omständigheter tas under behandlingsdagarna, men helst inte vid någon annan tidpunkt under behandlingsperioden. Cytostatika är kraftfulla gifter som påverkar benmärgens funktion. Alkohol förstör celler.

Vitaminer och naturprodukter

Undvik vitaminpiller och naturprodukter. Om du vill använda sådana ska du tala om det för din läkare. Till exempel vitaminer ska i allmänhet inte tas under några dagar före behandling eller under några dagar efter behandling. Man känner i allmänhet inte exakt till innehållet i naturprodukter och därför är det bra att undvika dem helt och hållet eftersom de belastar levern.

Hygien

Under cancerbehandlingar är immunförsvaret nedsatt. Det är därför viktigt att undvika livsmedelsburna infektioner. Tvätta alltid händerna innan du hanterar mat och äter. Tillaga alltid maten tills den är helt genomstekt, och om du värmer mat i mikrovågsugn ska du värma den så att den blir rykande het. Tvätta och skölj sallader, grönsaker och frukt väl och skala vid behov. Hetta upp utländska frysta bär ordentligt före användning.

 

Munvård

Under cancerbehandlingarna är det viktigt att du tar väl hand om din mun och dina tänder. Via tandköttet kan det komma bakterier in i blodomloppet och muntorrhet ökar risken för karies.

Borsta tänderna med en mjuk borste två gånger om dagen. Rengör försiktigt mellanrummen mellan tänderna för att undvika att skada tandköttet. Fukta munnen med ett fuktgivande munvatten varannan timme om du inte kan äta och dricka normalt, eller om munnen känns torr. På natten kan du smörja in slemhinnorna med matolja.

Om du har ont i munnen kan du få receptbelagt munvatten för att bedöva munnen.


Läs mer om problem med ätande

Problem relaterade till ätande

Vid vissa cancerformer eller behandlingar finns det fortfarande en risk för viktnedgång

Läs artikeln

Kakexi

Kakexi är ett allvarligt undernäringstillstånd som förknippas med dåligt allmäntillstånd, viktnedgång och trötthet.

Läs artikeln

Sväljsvårigheter

Strålbehandling mot huvud och hals skadar slemhinnorna och du kan ha svårt att svälja. Det kan hända att du bara kan äta flytande föda.

Läs artikeln

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Tidningen Cancer | 2023

Att bli sedd ger styrka och tillförsikt

Olika uttryckssätt i konstterapi, som bildkonst, dans och rörelse, hjälper patienter inifrån. Att bli sedd, särskilt mitt uppe i en kris, bär framåt och stärker. Konstnärligt arbete kräver inga förkunskaper och är ingenting att vara rädd för.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Cancervården står inför stora frågor

I Finland har det uppstått en debatt om hälso- och sjukvårdens möjligheter att tillgodose cancerpatienters behov i framtiden. Den åldrande befolkningen ökar redan i sig vårdbördan och med stigande ålder följer ett ökande antal cancerfall.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Utan vetskap om genfelet vore jag inte här

Om du misstänker att du bär på en genmutation som disponerar för cancer, gå på undersökning. Efter det är det mycket man kan göra, säger Eija Porspakka, som haft ärftlig bröstcancer.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Var inte ensam

Kaija Kiviluoma från Kuortane är en riktig arbetsmyra inom förvilligarbete. De bästa stunderna är när jag har kunnat lindra någons smärta eller rädsla – och när jag får höra orden ”Tack för att du finns”.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Ett grånande Finland behöver arbetsgraft

Efolkningen i arbetsför ålder minskar i Finland. Enligt en befolkningsprognos kommer det 2030 att finnas omkring 700 000 personer under 15 år, 3,3 miljoner i åldern 15–64 år och 1,5 miljoner i ålderskategorin över 64 år. Var tredje finländare kommer att vara i pensionsåldern i slutet av det här decenniet.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Njut av solen, men skydda dig mot UV-strålning.

När vår- och sommarvärmen är här finns det all anledning att njuta i fulla drag. Men det är viktigt att skydda huden mot solgass. Risken för hudcancer ökar dels av bränd hud, dels av den totala exponeringen för UV-strålning under hela livet.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Lycklig melanomöverlevare

Måndagsexemplar! Så beskriver Hanna-Maija Windmeisser sig själv med glimten i ögat. Hon har opererats flera gånger för tre olika sjukdomar.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Ett gott liv ända till slutet

Syftet med palliativ vård är att hjälpa patienten att leva med cancern när sjukdomen inte längre kan botas. När man planerar vården i livets slutskede är det viktigt att beakta vad patienten önskar sig och oroar sig för.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Livet ska levas nu – eftersom allt kan förändras på ett ögonblick

Liisa Halme önskar att makan eller maken till patienter med obotlig cancer uppmärksammas mera.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Skelettet kan obemärkt bli skört

”En frisk benbyggnad drabbas inte av frakturer i vardagen”, betonar Pauliina Tamminen, planerare på Osteoporosförbundet.

Läs artikeln