Ärftlig tarmcancer

I cirka 5 % av fallen av tjock- och ändtarmscancer, även kallad tarmcancer eller kolorektalcancer, finns det en underliggande ärftligt ökad risk för att utveckla sjukdomen. Vanligast är Lynchs syndrom, som innebär den högsta risken för att utveckla tarm- och endometriecancer (livmodercancer). Personer med denna genetiska förändring genomgår vanligtvis koloskopi vart tredje år från ung vuxen ålder och framåt.

Det finns orsak att misstänka ärftlig tarmcancer till exempel om

  • minst tre nära släktingar har haft tjocktarmscancer och minst en av dem var under 50 år gammal.
  • förutom tjocktarmscancer har nära släktingar haft cancer i livmoderkroppen, tunntarmen, urinledaren eller njurbäckenet.

Misstanke om Lynchs syndrom föreligger ifall en person drabbats av cancer i tarmen eller livmoderkroppen i ovanligt ung ålder, ifall samma person har flera tumörer av den här typen eller ifall det bland nära släktingar finns flera personer som varit yngre än genomsnittet när de insjuknat i de här cancerformerna.

I Finland finns det cirka 380 släkter med en genförändring som ger anlag för ärftlig icke-polypos kolorektalcancer (Lynchs syndrom). Det är sannolikt att inte alla familjer med Lynchs syndrom ännu har identifierats i Finland.

Ärftligt ökad risk för tarmcancer är också kopplad till ärftliga polypossyndrom, varav det vanligaste är familjär adenomatös polypos (FAP). Vid ärftlig polypos växer tiotals till hundratals eller till och med tusentals polyper, godartade slemhinneförändringar, i tarmen och om de lämnas obehandlade utvecklas de till cancertumörer.

Grubblar du på frågor kring ärftlig cancer eller söker du kamratstöd?

Sinua voisi myös kiinnostaa

Tidningen Cancer | 2023

Att bli sedd ger styrka och tillförsikt

Olika uttryckssätt i konstterapi, som bildkonst, dans och rörelse, hjälper patienter inifrån. Att bli sedd, särskilt mitt uppe i en kris, bär framåt och stärker. Konstnärligt arbete kräver inga förkunskaper och är ingenting att vara rädd för.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Cancervården står inför stora frågor

I Finland har det uppstått en debatt om hälso- och sjukvårdens möjligheter att tillgodose cancerpatienters behov i framtiden. Den åldrande befolkningen ökar redan i sig vårdbördan och med stigande ålder följer ett ökande antal cancerfall.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Utan vetskap om genfelet vore jag inte här

Om du misstänker att du bär på en genmutation som disponerar för cancer, gå på undersökning. Efter det är det mycket man kan göra, säger Eija Porspakka, som haft ärftlig bröstcancer.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Var inte ensam

Kaija Kiviluoma från Kuortane är en riktig arbetsmyra inom förvilligarbete. De bästa stunderna är när jag har kunnat lindra någons smärta eller rädsla – och när jag får höra orden ”Tack för att du finns”.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Ett grånande Finland behöver arbetsgraft

Efolkningen i arbetsför ålder minskar i Finland. Enligt en befolkningsprognos kommer det 2030 att finnas omkring 700 000 personer under 15 år, 3,3 miljoner i åldern 15–64 år och 1,5 miljoner i ålderskategorin över 64 år. Var tredje finländare kommer att vara i pensionsåldern i slutet av det här decenniet.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Njut av solen, men skydda dig mot UV-strålning.

När vår- och sommarvärmen är här finns det all anledning att njuta i fulla drag. Men det är viktigt att skydda huden mot solgass. Risken för hudcancer ökar dels av bränd hud, dels av den totala exponeringen för UV-strålning under hela livet.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Lycklig melanomöverlevare

Måndagsexemplar! Så beskriver Hanna-Maija Windmeisser sig själv med glimten i ögat. Hon har opererats flera gånger för tre olika sjukdomar.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Ett gott liv ända till slutet

Syftet med palliativ vård är att hjälpa patienten att leva med cancern när sjukdomen inte längre kan botas. När man planerar vården i livets slutskede är det viktigt att beakta vad patienten önskar sig och oroar sig för.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Livet ska levas nu – eftersom allt kan förändras på ett ögonblick

Liisa Halme önskar att makan eller maken till patienter med obotlig cancer uppmärksammas mera.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Skelettet kan obemärkt bli skört

”En frisk benbyggnad drabbas inte av frakturer i vardagen”, betonar Pauliina Tamminen, planerare på Osteoporosförbundet.

Läs artikeln