Ärftlig tarmcancer

I cirka 5 procent av fallen av tjock- och ändtarmscancer, även kallad tarmcancer eller kolorektalcancer, finns det en underliggande ärftligt ökad risk för att utveckla sjukdomen. Vanligast är Lynchs syndrom, som innebär den högsta risken för att utveckla tarm- och endometriecancer (livmodercancer). Personer med denna genetiska förändring genomgår vanligtvis koloskopi vart tredje år från ung vuxen ålder och framåt.

Det finns orsak att misstänka ärftlig tarmcancer till exempel om

  • minst tre nära släktingar har haft tjocktarmscancer och minst en av dem var under 50 år gammal.
  • förutom tjocktarmscancer har nära släktingar haft cancer i livmoderkroppen, tunntarmen, urinledaren eller njurbäckenet.

Misstanke om Lynchs syndrom föreligger ifall en person drabbats av cancer i tarmen eller livmoderkroppen i ovanligt ung ålder, ifall samma person har flera tumörer av den här typen eller ifall det bland nära släktingar finns flera personer som varit yngre än genomsnittet när de insjuknat i de här cancerformerna.

I Finland finns det cirka 380 släkter med en genförändring som ger anlag för ärftlig icke-polypos kolorektalcancer (Lynchs syndrom). Det är sannolikt att inte alla familjer med Lynchs syndrom ännu har identifierats i Finland.

Ärftligt ökad risk för tarmcancer är också kopplad till ärftliga polypossyndrom, varav det vanligaste är familjär adenomatös polypos (FAP). Vid ärftlig polypos växer tiotals till hundratals eller till och med tusentals polyper, godartade slemhinneförändringar, i tarmen och om de lämnas obehandlade utvecklas de till cancertumörer.

Onko sinulla kysyttävää perinnöllisestä syövästä tai kaipaatko vertaistukea?

Du kanske också är intresserad av

Tidningen Cancer | 2024

Fysisk aktivitet inlemmas i behandlingsrekommendationerna

De senaste årens forskning visar allt tydligare att redan en liten ökning i fysisk aktivitet främjar återhämtningen hos cancerpatienter. Motion spelar en viktig roll, inte bara i förebyggandet av cancer, utan också i bättre behandlingsresultat.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Screening för tarmcancer sparar liv

Åldrande befolkning och västerländsk livsstil ökar förekomsten av tarmcancer hos både män och kvinnor. Screeningundersökningar kan fånga upp tarmcancer i begynnelseskedet då den kan vara så gott som symptomfri.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Tröttheten berodde på tarmcancer

Det var inte bara barnfamiljens vardag som gjorde Heidi Lehtiniemi-Eerola så trött. Vid en hälsokontroll upptäcktes cancern som endast hade gett lindriga symptom.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Motion på distans ger välmående

Cancerorganisationerna tillhandahåller distansmotion online, antingen inspelad eller live. Studier visar att motion främjar rehabiliteringen från cancer och försnabbar återhämtningen från behandling.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Den vanligaste cancerformen hos män – prostatacancer

Prostatacancer är ofta en godartad cancer som uppträder med stigande ålder och som inte kräver någon behandling. Utmaningen är att identifiera aggressiva cancerformer och att behandla dem i tid innan de sprider sig. Under de senaste åren har männen aktivare börjat söka sig till undersökningar.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Kurser för var och en i vårt breda sortiment

”Cancerorganisationerna erbjuder årligen cancersjuka och deras närstående tiotals kurser”, berättar specialisten i rehabilitering Tuire Muona och Minna Enqvist.
Målet med kurserna är att var och en som deltar ska hitta lämpliga metoder för att orka, och stöd för att få vardagen att fungera.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

På fars rekommendation

Det lönar sig att testa sig för prostatacancer i god tid. Mikko Siukosaari fick sin diagnos när han var litet över 50.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Hur fortsätta livet efter kontrollerna? Cancern är borta, eller är den?

Att vara rädd är en normal och naturlig reaktion. Det säger psykologen Arto Pietikäinen med eftertryck. Man ska inte mota bort sina rädslor. I stället kan man lära sig att möta dem på ett nytt sätt så att man går vidare i livet ännu starkare.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Män får också bröstcancer

Rosa bandet-reflexen som dinglar på Timo Tarvainens rockskört finns där av en anledning – bröstcancer är inte endast kvinnors sjukdom.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Mor- och farföräldrar är ett värdefullt stöd i cancerfamiljer

När en familjemedlem insjuknar i cancer ställs vardagen på ända. Många behöver då konkret hjälp med hushållssysslorna och närstående vid sin sida.

Läs artikeln