Epidemiologi

Vetenskap som kartlägger hur vanlig en sjukdom är, förändringarna i frekvensen (sjukdomen blir vanligare eller sällsyntare) samt orsakerna till detta. Cancerepidemiologins syfte är att finna cancerns orsaker och därigenom metoder att förebygga cancer. Med epidemiologi avsågs tidigare närmast studiet av smittsamma sjukdomars utbredning.

Läs artikeln

Epitel

De cellskikt som täcker huden och slemhinnorna (förleden epi- betyder ovanpå). Epitel finns av olika slag, t.ex. platt- eller skiv-epitel, cylinderepitel och övergångsepitel.

Läs artikeln

Esofagoskopi

Undersökning av matstrupen med hjälp av ett särskilt instrument. Se Endoskopi.

Läs artikeln

Efterladdningsapparat

Anordning använd för strålbehandling, där strålkällan förs in i målorganet på bestämd tid via ett rör som installerats i förväg, varefter apparaten manövreras på betryggande avstånd. På så sätt undviker vårdpersonalen att exponeras för strålning.

Läs artikeln

-ektomi

är en efterled som betyder borttagande, avlägsnande och som aldrig borde användas separat utan alltid och endast i anslutning till det organ som avlägsnas

Läs artikeln

Elakartad

Malign. Begrepp som beskriver en tumörs benägenhet att sprida sig och återkomma. Motsatsen är godartad d.v.s. benign.

Läs artikeln

Embryonalt karcinom

Elakartad testikel- och äggstockstumör. Namnet kommer av att tumörens vävnadsstrukturer påminner om outvecklade vävnader som påträffas hos embryot d.v.s. fostret.

Läs artikeln