Metastas

Dottersvulst. Förekomsten av en tumör, som fått sin början i ett bestämt organ, i någon annan del av organismen. Metastaserna utvecklas ofta först i de närliggande lymfknutarna (t.ex. i armhålan om det rör sig om bröstcancer) eller i levern (t.ex. vid mag-cancer) senare i andra organ.

Läs artikeln

Metastasera

Att skicka ut metastaser (sekundär- eller dottersvulster).

Läs artikeln

Mitos

Celldelning. Tumörcellernas delningsfrekvens undersöks mikroskopiskt, vilket -liksom även cellernas struktur i mitosskedet – ger stöd för slutsatser om tumörens god- eller elakartade natur.

Läs artikeln

Malign

Elakartad. Begreppet hänför sig till tumörens benägenhet att sprida sig och förnya sig (cancer = en elakartad tumör). Motsatsen är benign d.v.s. godartad.

Läs artikeln

Monoklonala antikroppar

Antikroppar som produceras i laboratorium i odlingar av celler med enhetlig arvsmassa (en ”cellklon”). De monoklonala antikropparna är av betydelse i den experimentella cancerforskningen och i allt större utsträckning också i diagnostiken och i behandlingen av sjukdomarna.

Läs artikeln

Malignitetsgrad

Differentieringsgrad, gradus. Patologens uppfattning av tumörvävnadens differentieringsgrad, grundad på mikroskopisk undersökning. Tumörens malignitetsgrad är en av de faktorer som är bestämmande för besluten om vården och bedömningarna av patientens prognos.

Läs artikeln

Mortalitet

Dödlighet. Antalet avlidna i en bestämd sjukdom under en bestämd tid (vanligen ett år) i förhållande till folkmängden. Begreppet används i den epidemiologiska forskningen (se Incidens).

Läs artikeln

Mutation

Strukturförändring i cellens arvsmassa (DNA, genen). Kan leda till cellens död. Om den förändrade genen dock överförs till dottercellerna vid celldelningen uppkommer en vävnad med förändringar i cellstrukturen eller cellens funktion, förorsakade av den förändrade genen. Cancer anses uppkomma till följd av mutationer som uppstått av olika orsaker.

Läs artikeln

Medullärt karcinom

En form av bröstcancer. Elakartad ärftlig tumör i sköldkörteln. Sällsynt.

Läs artikeln