Årets cancersköterska Jennifer Björkqvist är avdelningens själ

Jennifer Björkqvist, biträdande avdelningsskötare på avdelningen för cancer- och blodsjukdomar vid Vasa centralsjukhus, har utsetts till Årets cancerskötare 2024.
Cancerstiftelsen utser Årets cancerskötare utifrån de nomineringar och rekommendationer som skickats in. Jennifer Björkqvist beskrivs så här:
”Jennifer är avdelningens samordnare och själ, utan dess vidare yrkesbeteckning. Hon arbetar mångprofessionellt och utvecklar verksamheten så att den blir så smidig som möjligt. Ett gemensamt mål ger patienterna bästa möjliga vård, betonar hon.”
”Jennifer är mycket empatisk till sin natur. Hon orkar sitta vid patienternas sida och höra deras oro. Hon har ett holistiskt synsätt och bryr sig inte bara om patienterna, utan också om deras familjemedlemmar, och funderar på vad som är bäst med tanke på patientens övergripande välmående. Inte ens när hon är trött hör man ett ovänligt ord från Jennifer.”
Björkqvist har stor erfarenhet av att vårda cancerpatienter. Hon har arbetat i 18 år på canceravdelningen. Efter några år på intensivvårdsavdelningen återvände hon till canceravdelningen.
”Jag har verkligen trivts bra på avdelningen för cancersjukdomar. Jag har studerat cancervård, smärtlindring och palliativ vård och nu senast har jag vidareutbildat mig i hematologiskt vårdarbete.”
Björkqvist hade en viktig roll när två separata team skulle bli ett gemensamt fungerande vårdteam i samband med att onkologiavdelningen slogs ihop med hematologiavdelningen. Det var krävande att sammanjämka de två specialiteterna utan att äventyra patientsäkerheten.
”Tillsammans med kollegorna har vi försökt utveckla avdelningens verksamhet. Särskilt under coronatiden var vi tvungna att fundera mycket på hur man skulle hantera den nya situationen.”
Åttio procent av den biträdande avdelningsskötarens arbete är vårdarbete och resten handlar om att leda teamet, planera och samordna, stödja personalen och ordna kurser. Björkqvist är med i ett multidisciplinärt vårdteam som samlas en gång i veckan. I teamet ingår läkare, sjukskötare, fysioterapeuter och andra yrkesgrupper som är involverade i vården.
Det är viktigt att möta patienterna och de närstående
Björkqvist berättar att hon nyligen fick ett tack från en anhörig vars närstående hon hade vårdat för 25 år sedan. Det värmde att bli ihågkommen efter så lång tid.
”Man måste få patienterna att känna sig trygga”, betonar hon.
Sjukskötare möter patienter i många olika situationer: under behandlingarna, i den palliativa vården och i livets slutskede. Under årens lopp blir man bekant med många patienter.
”Arbetskamraterna är också mycket viktiga. Arbetet är utmanande och kräver teamarbete och ömsesidigt stöd. Jag är tacksam över att få arbeta med så kunniga kollegor”, säger hon med ett leende.
Det som har förändrats mest under min karriär är cancerbehandlingarna. De är inte längre lika betungande som de var för tjugo år sedan. Då mådde patienterna mycket sämre. Å andra sidan är de patienter som nu kommer för behandling äldre och ofta multisjuka.
Vårdarbetet förutsätter allt mera arbete på datorn. Bland annat ska patientuppgifter matas in i olika system.
”Mycket tid går åt till att lära sig programmen och till att använda dem.”
Det kommer hela tiden nya saker i arbetet och Björkqvist hoppas att det även framöver ska finnas tillräckligt med personal på arbetsplatsen och att personalen ska ha tillgång till utbildning.
text: Maarit Rautio
foto: Mikael Nybacka
