Julmat med twist

Är man mitt inne i cancerbehandlingar kan tanken på julförberedelser kännas jobbig. Man kan göra det lättare för sig genom att köpa färdiglagad julmat. Utbudet är stort och numera är det vanligt med hemlevererad restaurangmat.
Kalkonen har redan länge tronat på julbordet vid sidan av skinkan och på senaste tid har det också blivit vanligare med vegansk mat, då allt fler vill undvika kött och fisk i sin kost.
”För några jular sedan dök det upp en morotsrätt med smak av kallrökt lax på många julbord. Den fungerar som alternativ också för fiskallergiker”, tipsar utvecklingschef Emmi Tuovinen från Marthorna.
En annan trend, utöver de allt vanligare fiskrätterna och vegetariska rätterna, är att twista med influenser från andra kulturer: exempelvis sikceviche och chili- eller limemarinerad fisk har funnit sin väg till många julbord.
När måltiderna till vardags är i ordning får man njuta när det är fest.
Också olika typer av pasta från Medelhavsområdet har blivit vanligare. Å andra sidan, även om många tar in influenser till julen från andra kulturer, håller den traditionella julmaten fortfarande ställningarna.
”Många tycker säkert att det är den traditionella maten som gör julen”, funderar Tuovinen.
Visst är de traditionella smakerna viktiga för många av oss. Men hur lättar man upp den, om maten känns för tung?
”Man kan ju ha traditionell julmat bara på julafton och sedan äta något annat de andra helgerna. Numera är det inte ett måste med en 10 kilos skinka som man äter i en vecka.”
” Marthorna tillråder oss också att reservera bara så mycket mat som vi äter. Av tradition förknippar vi julen med överflöd, men det är tråkigt om man måste slänga bort mat.”
Rotfrukter och annat grönt lättar upp
Förr fick man äta säsongsbetonat, för mitt i vintern i Finland fanns det inget färskt, och det som fanns i grönsaksväg var rotfrukter man hade lagt in på hösten. Sådant är att föredra också i dag.
”Vill man inte ha sillsallad, kan man tillaga samma rotfrukter i ugn till exempel som tilltugg”, tipsar Tuovinen.
Det lönar sig absolut att utnyttja rotfrukter i högre grad. Med vegetariskt tilltugg kan man göra julmaten mindre mäktig.
Vid högtid och fest ska man ändå inte behöva ta stress för vad man äter eller om man följer tallriksmodellen. När måltiderna till vardags är i ordning får man njuta när det är fest.
Pannacotta med kanel och vanilj toppad med tranbär/lingon och tjinuski (4 portioner)
4 dl grädde
1,5 st gelatinblad
0,5 dl strösocker
1 st vaniljstång
1 tsk malen kanel
2 dl frysta tranbär/lingon
Tjinuskisås (kolasås)
1 dl grädde
3⁄4 dl farinsocker
en liten klick smör
Blötlägg gelatinet i 5 minuter i kallt vatten.
Koka upp grädde och socker i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna direkt i kastrullen. Lägg till kanelen. Ta av kastrullen från plattan. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det i gräddblandningen så det smälter. Låt blandningen svalna en aning och häll upp i fyra portionsformar eller glas. Låt pannacottan stelna 4 timmar i kylskåp. (Du kan också tillreda pannacottan dagen innan och låta stelna över natten.)
Tillred tjinuskisåsen (Ids du inte det, så går det lika bra med färdig sås från butiken)
Blanda grädde och socker i en kastrull, koka upp och sjud såsen under omrörning tills den börjar tjockna. När såsen känns tillräckligt tjock, ta av kastrullen från plattan (cirka 15 min).
Lägg till en liten klick smör och rör om.
Ta fram den stelnade pannacottan från kylskåpet, toppa med frysta tranbär/lingon och häll över av den varma tjinuskisåsen.
Text: Maarit Rautio
Foto: Janne Lax
