Adenokarcinom

Elakartad tumör t.ex. i magsäcken, tarmkanalen eller bröstet. Den uppstår i körtelvävnad eller bildar körtelstrukturer. Diagnosen ställs genom mikroskopisk undersökning.

Läs artikeln

Adenom

Godartad körteltumör t.ex. i tarmen, hjärnbihanget, sköldkörteln eller binjuren. Adenom i de inresekretoriska körtlarna avsöndrar i allmänhet hormoner.

Läs artikeln

Adenomatos

Riklig förekomst av godartade tumörer (adenom). Adenomatos i tjock- och ändtarmen är en ärftlig förändring, vartill ofta ansluter sig ökad risk för tarmcancer.

Läs artikeln

Adjuvans, adjuvant behandling

Behandling med cancerläkemedel efter operation och/eller strålbehandling. Syftet är att förstöra sådana latenta tumörhärdar, vilkas existens inte kan observeras. Ordet adjuvans betyder i och för sig hjälp eller stöd och avser generellt läkemedel, som stöder andra läkemedels effekt.

Läs artikeln

AIDS

Acquired Immune Deficiency Syndrome = förvärvat immunbristsyndrom (se Immunbrist).

Läs artikeln

Akustikusneurinom

Tumör som är belägen inne i skallen och som utgår från hörselnerven (nervus acusticus). Godartad till sin karaktär, men på grund av sitt läge kan den förorsaka svåra problem.

Läs artikeln

Alfafetoprotein (AFP)

Äggviteämne under fosterstadiet som börjar förekomma i blodet bl.a. vid en del cancersjukdomar (levercancer, testikelcancer). AFP kan användas som cancermarkör (se Markör).

Läs artikeln

Alternativ medicinering

Behandling av cancer (och många andra sjukdomar) med metoder och preparat, vilkas effekt och ofarlighet inte är vetenskapligt bevisade.

Läs artikeln

Anaplastisk

Begrepp som på basis av mikroskopisk undersökning befinns beskriva cancervävnadens struktur. Cellerna i en anaplastisk cancer varierar i storlek och form, cellerna har förlorat den typiska strukturen hos cellerna i sin ursprungsvävnad. Prognosen för en anaplastisk cancer är i allmänhet sämre än för en väl differentierad cancer.

Läs artikeln