Kurser för var och en i vårt breda sortiment
"Cancerorganisationerna erbjuder årligen cancersjuka och deras närstående tiotals kurser", berättar specialisten i rehabilitering Tuire Muona och Minna Enqvist. Målet med kurserna är att var och en som deltar ska hitta lämpliga metoder för att orka, och stöd för att få vardagen att fungera.
På de ungefär femtio kurser som Cancerorganisationerna årligen arrangerar är det centrala att deltagaren ska främja sitt eget välbefinnande och få information och stöd.
Alla kurser är gratis för deltagarna.
– Målgruppen är personer som insjuknat i cancer och deras närstående. Det breda kursutbudet riktar sig till alla från barn till äldre människor. Vi ordnar till exempel kurser för par och kurser för dem som insjuknat i en viss cancerform. Människorna har olika behov beroende på ålder, livssituation och till exempel sjukdomsstadium och vi vill hjälpa var och en att stärka sina resurser, säger Tuire Muona vid Cancerorganisationerna.
Ett centralt element är det kamratstöd man får på kurserna. Det finns ett stort behov av det: det är viktigt att få känna att någon förstår vad man går igenom.
Tips för den egna vardagen
”Ofta vill man under kurserna få tips till sin egen vardag. Det är alltid en stor chock att insjukna i cancer, men situationen för till exempel en ung person är en helt annan än för en barnfamilj eller en äldre människa. Kursverksamheten har fortlöpande utvecklats tillsammans med medlemsorganisationerna och kurserna har börjat behandla olika teman och blivit alltmer funktionella.”
Tuire Muona ansvarar tillsammans med sin kollega, specialisten i rehabilitering Minna Enqvist, för koordineringen av kurserna. Tidigare innehöll kurserna många föreläsningar av experter. Fortfarande får deltagarna lyssna på experter och de får information, men nu har man också inkluderat kreativ verksamhet för deltagarna samt skonsam motion, såsom dans, yoga eller stretchning.
”Ännu för några år sedan rekommenderades cancerpatienterna så mycket vila som möjligt under behandlingarna. Nu har vi fått alltmer undersökt kunskap om vilken positiv effekt motion har för cancerbehandlingarna, rehabiliteringen och också för humöret”, påpekar Minna Enqvist.
”Därför syns också motionsinriktade metoder i våra kurser. Kursdeltagarna vill ofta själva uttryckligen ha aktiva och motionsinriktade kurser och den sortens kurser får också flest anmälningar.”
I dag finns det också en allt större förståelse för naturens betydelse för det mentala välbefinnandet. Man försöker till exempel ordna Cancerorganisationernas sorgekurser i natursköna miljöer. Det är lugnande att röra sig i naturen och dessutom hjälper det en att ta distans från oron.
På kurs när behandlingarna är över
”En del av kurserna fylls snabbt och det kan finnas fler sökande än platser. De som för första gången ansöker om att få delta i en kurs har förkörsrätt och detsamma gäller dem som behöver psykosocialt stöd och kamratstöd. Deltagarna borde också ha en målsättning med att delta i kursen”, säger Enqvist.
”Det är bra att delta i kurserna när behandlingarna är över. Att insjukna i cancer är alltid en mental kris och vardagen kretsar också på grund av behandlingarna kring överlevnad. Situationen ser annorlunda ut för dem som lider av obotlig cancer: stöd behövs just i stunden. Hoppfullheten och framtidstankarna ser också mycket annorlunda ut på de kurserna.”
Meningsfulla mål
På kurserna erbjuds deltagarna information, stöd och metoder med vars hjälp de själva kan främja sitt välbefinnande, sina resurser och sin funktionsförmåga.
”Målet är att hjälpa var och en att hitta ett eget meningsfullt mål, som är tillräckligt konkret för att mätas och som går att uppnå under kursen. Det kan vara riktigt små önskningar eller små förändringar, något som höjer humöret”, förklarar Muona.
”Vi hoppas att deltagarna framför allt får motivation och förmåga att göra något som de mår bra av efter att de gått kursen. Det skulle vara viktigt att behandla sig själv barmhärtigt och empatiskt”, fyller Enqvist i.
Att ställa ett uppnåbart mål inger hopp och stärker upplevelsen av att man själv kan påverka sitt välbefinnande. En förändring kan innebära små saker. Det kan handla om att hitta en sovställning där smärtan inte påverkar sömnen.
Minna Enqvist vill även framhålla att också små motionsgärningar är betydelsefulla.
”Motion har en lite prestationsinriktad ton, därför pratar vi hellre om rörelse. Man behöver inte gå ett aerobicpass för att få ut något av det, all ökad rörelse med muskelkraft är ett plus, vare sig det är en shoppingrunda eller dans.”
På nätet och i rehabiliteringscenter
En del av kurserna ordnas i rehabiliteringscenter på olika håll i Finland, där man inkvarteras i 3–5 dagar under kursens gång. De här kurserna är de mest eftertraktade. De så kallade öppna kurserna är också populära. I dem deltar man en gång i veckan under några timmars tid, vanligtvis kvällstid, och de pågår för det mesta i ett par månaders tid. En del kurser är nätkurser som man kan delta i på distans via sin dator eller annan smartapparat. En kurs kan också vara en kombination av fysiska träffar och nätträffar.
”Ifjol hade vi totalt 1 100 sökande och 64 procent av dem fick en plats, så kurserna är väldigt populära. Vilken kurstyp som är populärast varierar från år till år och mängden kurser begränsas av finansieringen från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA). Vi hoppas att vi ska kunna ordna minst 50 kurser 2024”, säger Muona.
Klienterna skulle vilja ha fler kurser för par, särskilt trycket på fler sorgekurser är stort. Också kurser med skonsamma motionsformer finns på önskelistan och fler nätkurser.
Muona och Enqvist tycker båda två att det är väldigt viktigt att det finns olika sätt att nå ut till allmänheten. Corona minskade märkbart öga mot öga-kontakten som det finns ett mycket stort behov av.
”Till exempel de som insjuknat i bröstcancer är en stor klientgrupp och vanligtvis vill en 60-årig kvinna träffa andra och samtala med dem. Människor i arbetsför ålder och pensionärer är de största deltagargrupperna på våra kurser.”
Över lag är det kvinnor som tenderar att söka sig till verksamheten och de gemensamma samtalsinriktade evenemangen. Männen tar å sin sida kontakt via Cancerorganisationernas chatt.
Till exempel de män vars livspartner har insjuknat i cancer behöver mycket hjälp och stöd.
”Det här är lite beklagansvärt, eftersom också män skulle dra nytta av att diskutera och få råd för sitt levnadssätt. Vi försöker informera männen mer och uppmuntra dem till att delta. Vi hoppas också att deras närstående skulle uppmuntra dem. Till exempel de män vars livspartner har insjuknat i cancer behöver mycket hjälp och stöd.”
Kursbeskrivningar i guiden
Vi publicerar årligen en kursguide som bland annat levereras till universitetssjukhusen och de onkologiska klinikerna. När du söker till en kurs så räcker det med en egen ansökan. Du behöver inte en läkarremiss. I kursbeskrivningarna finns det alltid information om kursen är riktad till en viss åldersgrupp eller dem som insjuknat i en viss cancerform. Du får pappersblanketter av föreningarna eller så kan du printa ut en blankett på webbplatsen ”Allt om cancer” samt lokalföreningarnas webbplatser. Skicka din ansökan till den förening som arrangerar kursen. Till en del kurser finns det också en elektronisk ansökningslänk.
Du kan söka upp en lämplig kurs på vår webbplats https://alltomcancer.fi/
Text Arja-Leena Paavola
Bilder Eeva Anundi