Män får också bröstcancer

Rosa bandet-reflexen som dinglar på Timo Tarvainens rockskört finns där av en anledning – bröstcancer är inte endast kvinnors sjukdom.
En morgon hösten 2020 undrade Timo Tarvainens hustru Piia över små bloddroppar på mannens lakan. Det föll inte Timo in att han som man kunde ha bröstcancer.
”Jag har många skaftade födelsemärken på kroppen och vi tänkte att dropparna säkert kommer från någon sådan. När vi på kvällen satt och svalkade oss efter bastun tittade Piia på mitt bröst och sa att det sipprar blod.”
Årligen insjuknar nästan 30 män i bröstcancer. Det är fråga om en sällsynt sjukdom.
”Jag kontaktade genast en privat läkarstation och fick tid till följande dag. I det skedet hade jag nog inte en tanke på att jag kunde ha cancer.”
Eftersom det gällde ett bröst fick Tarvainen remiss till mammografi. Utöver mammografin fick han remiss till omfattande ultraljud av bröstet. Ultraljudet visade ett fynd på cirka 20 millimeter och radiologen som gjorde avbildningen tog ett prov från knutan med grovnålsbiopsi.
”Läkaren gjorde en ultraljudsundersökning av bröstet direkt efter biopsin och sa att det var fråga om en tumör. Om det till exempel hade varit en harmlös fettknöl hade den kollapsat av provtagningen. Nu hade man ett fynd som inte försvann.”
Tankar om det förgångna, om ärftlighet och starkt stöd hemma
”Många tankar flög genom huvudet när läkaren sa att biopsin behövde undersökas ytterligare. Huruvida det var fråga om en godartad eller elakartad tumör.”
”Jag har rökt hela mitt liv, jag är överviktig, jag har arbetat på kärnkraftverket i Olkiluoto, jag har använt alkohol. Allt sådant tänkte jag på och undrade om sjukdomen hade att göra med min livsstil. Min hustru sa då att hör du, nu har du två vägar att välja mellan, antingen fortsätter du älta allt det där gamla eller så ser du framåt. Det var klokt sagt, och det lugnade mig.”
Det har funnits cancer i Tarvainens närmaste krets och sjukdomen har i flera fall varit fatal.
”Det var skrämmande. Och det att jag har två döttrar och en son: kan min bröstcancer disponera dem för samma sak?”
Senare undersökningar visade att Tarvainens bröstcancer är av hormonell natur och sådan har i ljuset av aktuell forskning inte någon ärftlig faktor.
”Jag fick min cancers ärftlighet undersökt på Åbo universitetscentralsjukhus. Även om resultatet var att det inte är fråga om en ärftlig sjukdom, fick vi rådet att lära våra döttrar att undersöka sina bröst på rätt sätt och att med låg tröskel låta undersöka sig, om något skulle yppa sig.”
Enligt Karri Seppä som är forskningschef vid Finlands cancerregister uppgick antalet män som diagnostiserades med bröstcancer så sent som på 1990-talet till 10–15 per år.
”Ökningen beror främst på att befolkningen blir äldre. Frågan kan inte utvärderas på ett tillförlitligt sätt på grund av det låga antalet fall.”
När hade du din sista menstruation?
Bröstcancer uppfattas starkt som en kvinnosjukdom och det märks också i de olika blanketter och enkäter som patienterna förväntas fylla i och svara på.
”Så mycket som det talas om jämställdhet och genussensitivt språk var det förvirrande att på blanketten behöva svara på frågan när min menstruation hade upphört. Där mitt i sjukdomsupplevelsen har man kanske inte humor nog för det”, reflekterar Tarvainen.
Könsbetoningen i samband med bröstcancer kom fram också senare när den ena bröstkörteln hade bortopererats.
”Jag har ett mansbröst på ena sidan och en grop på andra. Jag är nästan säker på att om jag hade varit kvinna, hade jag redan blivit erbjuden protes, rekonstruktiv kirurgi eller något liknande. Nu har det inte varit tal om någonting alls, reflekterar han.”
Chefen för psykosocialt stöd vid Cancerorganisationerna, Katja Tähkä, berättar att tillgången till kamratstöd för bröstcancer hos män är mycket begränsad eftersom sjukdomen är så sällsynt.
”Cancerpatienterna i Finland rf grundade för något år sedan en Facebook-grupp för manliga patienter, men den har haft mycket få medlemmar. Män vågar sig alltid nu och då till bröstcancerföreningens sida-vid-sida-grupper, men ofta deltar de inte i diskussionerna. Bröstcancerföreningen tillhandahåller kamratstöd genom patientberättelser som publiceras på föreningens webbplats https://www.europadonna.fi/rintasyopa/miesten-rintasyopa/ (på finska). Där finns information om bröstcancer hos män, till exempel om riskfaktorer, symtom, undersökningar, behandling och uppföljning.”
Snabb reaktion räddade mycket
Timo Tarvainens bröstcancer opererades cirka sex veckor efter det första läkarbesöket. Två veckor innan hölls ett samtal med cancersjuksköterskan och läkaren och det var bra.
”Vi gick igenom de olika alternativen och vad som händer under operationen. Vid en röntgenavbildning med kontrastmedel före operationen spårades portvaktslymfkörteln och den skickades sedan för analys i samband med operationen. Det visade sig att det inte hade hunnit uppstå några metastaser. I det avseendet kom jag relativt lindrigt undan.”
”Jag hade inte i något skede några som helst symptom. Jag har undrat när cancern hade upptäckts om vi inte hade fäst avseende vid de små bloddropparna, än mindre gått till läkare.”
Det var Tarvainens önskan att få genomgå en total mastektomi för att säkerställa att alla cancerceller fås bort och därmed minimera risken för återfall. En närmare undersökning efter operationen visade att fyndet hade en storlek på 12 millimeter.
”Jag kände inte av den själv alls, och kunde inte känna den med handen heller. Eftersom den upptäcktes så tidigt krävde behandlingen varken bestrålning eller cytostatika.”
Efter sjukdomen blev det vardag att ta vara på stunden
”Jag märker av en viss stoicism i min vardag. Jag tar mera vara på stunden och lever mera i nuet.”
”Jag vill också tala om min sjukdom och särskilt då det faktum att också en man kan få bröstcancer. Det är värt att på större allvar undersöka sig själv, även på utsidan, sporrar han.”
Kvinnorna i familjen Tarvainen har redan länge varje år burit det Rosa bandet på rockuppslaget. Tanken på hur viktig cancerforskningen är har varit närvarande länge.
”Nu när jag har en reflex med det Rosa bandet hängande på mina vinterkläder kan någon fråga varför jag går med en sådan. Jag berättar alltid att det är för att jag själv hör till målgruppen.”
