
Precisionsläkemedel eller biologiska läkemedel
Precisionsläkemedel blir allt vanligare vid cancerbehandling. Allt fler cancerläkemedel baseras på specifika avvikelser i cellernas struktur och funktion i en viss tumörtyp.
Precisionsläkemedel är inriktade på en specifik funktion eller komponent i cancercellen
Precisionsläkemedel är inriktade på en specifik funktion eller komponent i cancercellen. Fördelen är att de ofta ger färre biverkningar än cytostatika och strålbehandling eftersom läkemedlet endast riktar in sig på cancercellerna.
Det finns olika typer av precisionsläkemedel. De delas in enligt verkningssätt.
Dessa omfattar
- monoklonala antikroppar
- hämmare av cancertillväxt
- läkemedel som hämmar tillväxten av cancerblodkärl
- PARP-hämmare
Användningen av precisionsläkemedel kräver en grundlig undersökning av cancercellernas funktion för att hitta lämpliga mål. Detta görs numera redan när cancern upptäcks.
Behandling med precisionsläkemedel ges ofta i kombination med cytostatika eller hormonella cancerläkemedel. Precisionsläkemedel används nu för att behandla cancerformer som blodcancer, bröstcancer, lungcancer, hudcancer, lymfom och tarmcancer. De är förstahandsbehandling för vissa cancerformer, till exempel avancerat melanom och vissa leukemier.
Precisionsläkemedel är inte lämpliga för alla cancerformer. Ett specifikt läkemedel som påverkar en viss gen fungerar till exempel bara om genen är aktiv i den aktuella cancern.
Du är kanske också intressered av

Cytostatika
Cytostatika förhindrar celldelningen, vilket gör att cancercellerna dör. Cytostatika följer med blodomloppet till hela kroppen.
Läs artikeln
Strålbehandling
Strålbehandling är en behandlingsform som allmänt används vid behandling av cancer.
Läs artikelnImmunologiska cancerbehandlingar
Immunologinen hoito pyrkii tuhoamaan syöpäsolut vaikuttamalla elimistön omaan puolustusjärjestelmään.
Läs artikeln
Årets cancersköterska Jennifer Björkqvist är avdelningens själ
Jennifer Björkqvist, biträdande avdelningsskötare på avdelningen för cancer- och blodsjukdomar vid Vasa centralsjukhus, har utsetts till Årets cancerskötare 2024.
Läs artikeln
Maria Teir: Jag är tacksam att Thommy fick uppleva godheten och gemenskapen
”Vår sista tid tillsammans blev kort. Thommy fick sin cancerdiagnos i juni 2024. Torsdagen den 11 juli dog han, berättar Maria Teir.
Läs artikeln
En aktiv cancerförening och generösa ålänningar
Ålänningarna är väldigt generösa. Vi känner alla någon som drabbats av cancer. Det föreningen gör syns också. Det är många som vill bidra till det här, konstaterar Gun-Mari Lindholm, styrelseordförande för Ålands Cancerförening.’
Läs artikeln
Litenheten är ibland en fördel
På Åland kan man få poliklinisk cancervård. Många får sin diagnos och behandling här, men det finns också cancersjukdomar som remitteras till ÅUCS och HUS för operation och behandlingar. Sedan kan kompletterande behandlingar fortsätta på ÅHS.
Läs artikeln
Professor Olli Lohi: inga barn ska behöva dö av cancer
Årets cancerläkare professor Olli Lohi behandlar cancersjuka barn och forskar vid Tammerfors universitet i hur akut leukemi, eller blodcancer, uppkommer hos barn. Hans mål är att inga barn ska behöva dö av cancer.
Läs artikeln
”Behandlingarna är ett litet pris att betala för att få leva”
VM-guldmedaljören och tränaren i ishockey Antti Törmänen har fått ge upp mycket på grund av cancer. Samtidigt har han lärt sig att omvärdera vad som är viktigt i livet.
”Någon lätt match har det inte varit, men kanske ändå bland det tuffaste jag har gjort”.

Samtal med en professionell person underlättar för en själv och ens vänner
När Anne Vilander, efter att nyligen ha varit på en mammografiscreening, bland posten såg ett tjockt kuvert från Terveystalo visste hon vad det handlade om. Bröstcancerfynd kunde sedan konstateras i båda brösten. Under behandlingsprocessen var det psykosociala stödet till stor hjälp.
Läs artikeln
Cancerpatienter behöver psykiskt stöd i krisens ögonblick
Vetskapen om att man är allvarligt sjuk förändrar livet och väcker svåra känslor. En ny nätterapi för cancerpatienter hjälper dem som insjuknat att hantera krisen och att anpassa sig till den nya situationen.
Läs artikeln
Jag trodde aldrig det kunde vara cancer
”Jag hade problem med magen då. Jag tänkte att jag reagerade fysiskt på den frustrerande situationen”, säger Gabi Erroll.
Läs artikeln
Kan en bilkrasch vara en lottovinst?
På Marika Kojos begravning ska det sjungas, ätas jordgubbstårta och tas en whiskypinne. Men den kalender där datumet ska antecknas har ännu inte tryckts.
Marika Kojos lungcancer upptäcktes vid läkarundersökningen efter en bilkrasch.