En man tittar ut och hans ansikte speglas i fönstret

Kronisk cancer

Cancer kan inte alltid botas, men spridningen av sjukdomen kan stoppas eller saktas av. Då säger man att cancern blivit kronisk. Kronisk cancer kan utvecklas mycket långsamt eller förbli oförändrad.


Att leva med kronisk cancer

En person med obotlig cancer kan med rätt medicinering och uppföljning leva med cancer i flera år, till och med årtionden. I takt med att behandlingarna utvecklats har vissa cancerformer i allt högre grad blivit kroniska, vilket innebär att personer med cancer kan leva med sjukdomen under lång tid. Till dessa cancerformer hör lungcancer, äggstockscancer, vissa leukemier och lymfom. Återkommande bröstcancer eller prostatacancer kan också bli kronisk cancer.

Kronisk cancer kan antingen vara i remission, alltså förbli oförändrad, eller så kan den utvecklas långsamt. Vissa cancerformer, som till exempel äggstockscancer, kännetecknas av en cykel där cancern utvecklas, avtar och stabiliseras om och om igen.


Behandling av kronisk cancer

Kronisk cancer behandlas på många olika sätt. Behandlingarna syftar till att minska symtomen och att förhindra att cancern sprider sig. Behandlingen beror på vilken typ av cancer det handlar om. Ofta används cytostatikabehandling, hormonbehandling eller andra läkemedel såsom precisionsläkemedel för att hålla cancern under kontroll. Vid spridd kronisk cancer kan det också behövas strålbehandling.

Det är mycket viktigt att noggrant väga för- och nackdelarna med behandlingen för personer med spridd cancer, eftersom behandlingen ofta är långvarig och spridd cancer kan orsaka en försämring av allmäntillståndet. Syftet med behandlingen är inte att ta kål på tumörerna utan att stoppa sjukdomsförloppet och lindra symtomen. Sjukdomen följs vanligtvis upp med 3–6 månaders mellanrum

Att leva med kronisk cancer kan kännas psykiskt tungt, eftersom det är omöjligt att veta hur länge behandlingarna har effekt. Du kan behöva psykosocialt stöd för att anpassa dig till din nya livssituation, samt stöd med rehabilitering och återgången till vardagen.

Personer med kronisk cancer kan lida av cancersmärta, trötthet, illamående och ofta av biverkningar av behandlingen. Personer med kronisk cancer kan ändå vanligen leva ett normalt liv. Om cancern fortskrider behövs vård i livets slutskede.

Du kanske också är intresserad av

Tidningen Cancer | 2025

Årets cancersköterska Jennifer Björkqvist är avdelningens själ

Jennifer Björkqvist, biträdande avdelningsskötare på avdelningen för cancer- och blodsjukdomar vid Vasa centralsjukhus, har utsetts till Årets cancerskötare 2024.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2025

Maria Teir: Jag är tacksam att Thommy fick uppleva godheten och gemenskapen

”Vår sista tid tillsammans blev kort. Thommy fick sin cancerdiagnos i juni 2024. Torsdagen den 11 juli dog han, berättar Maria Teir.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2025

En aktiv cancerförening och generösa ålänningar

Ålänningarna är väldigt generösa. Vi känner alla någon som drabbats av cancer. Det föreningen gör syns också. Det är många som vill bidra till det här, konstaterar Gun-Mari Lindholm, styrelseordförande för Ålands Cancerförening.’

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2025

Litenheten är ibland en fördel

På Åland kan man få poliklinisk cancervård. Många får sin diagnos och behandling här, men det finns också cancersjukdomar som remitteras till ÅUCS och HUS för operation och behandlingar. Sedan kan kompletterande behandlingar fortsätta på ÅHS.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2025

Professor Olli Lohi: inga barn ska behöva dö av cancer

Årets cancerläkare professor Olli Lohi behandlar cancersjuka barn och forskar vid Tammerfors universitet i hur akut leukemi, eller blodcancer, uppkommer hos barn. Hans mål är att inga barn ska behöva dö av cancer.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2025

”Behandlingarna är ett litet pris att betala för att få leva”

VM-guldmedaljören och tränaren i ishockey Antti Törmänen har fått ge upp mycket på grund av cancer. Samtidigt har han lärt sig att omvärdera vad som är viktigt i livet.
”Någon lätt match har det inte varit, men kanske ändå bland det tuffaste jag har gjort”.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Samtal med en professionell person underlättar för en själv och ens vänner

När Anne Vilander, efter att nyligen ha varit på en mammografiscreening, bland posten såg ett tjockt kuvert från Terveystalo visste hon vad det handlade om. Bröstcancerfynd kunde sedan konstateras i båda brösten. Under behandlingsprocessen var det psykosociala stödet till stor hjälp.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Cancerpatienter behöver psykiskt stöd i krisens ögonblick

Vetskapen om att man är allvarligt sjuk förändrar livet och väcker svåra känslor. En ny nätterapi för cancerpatienter hjälper dem som insjuknat att hantera krisen och att anpassa sig till den nya situationen.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Jag trodde aldrig det kunde vara cancer

”Jag hade problem med magen då. Jag tänkte att jag reagerade fysiskt på den frustrerande situationen”, säger Gabi Erroll.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Kan en bilkrasch vara en lottovinst?

På Marika Kojos begravning ska det sjungas, ätas jordgubbstårta och tas en whiskypinne. Men den kalender där datumet ska antecknas har ännu inte tryckts.
Marika Kojos lungcancer upptäcktes vid läkarundersökningen efter en bilkrasch.

Läs artikeln