Njut av solen, men skydda dig mot UV-strålning.
När vår- och sommarvärmen är här finns det all anledning att njuta i fulla drag. Men det är viktigt att skydda huden mot solgass. Risken för hudcancer ökar dels av bränd hud, dels av den totala exponeringen för UV-strålning under hela livet.
Uteliv, motion och frisk luft är viktiga för hälsa och välbefinnande. Trots det bör man vara försiktig i solen, eftersom hög exponering för UV-strålning från solen och bränd hud ökar risken för att få hudcancer.
Fallen av hudcancer har ökat de senaste decennierna och det beror explicit på solexponering. Detta trots att vi har en större medvetenhet om UV-strålningens skadliga verkningar och möjligheterna att förebygga skador.
”På sommaren sker exponering i en mängd olika vardagssituationer och skyddet kan lätt glömmas bort, särskilt om man inte direkt solbadar. Riskerna med solbränna är välkända, men medvetenheten om riskerna återspeglas inte nödvändigtvis i människors beteende. I västvärlden är det fortfarande många som tycker att solbränna är vackert”, säger Heidi Löflund-Kuusela, chef för hälsofrämjande verksamhet vid Cancerorganisationerna.
Bränd hud är ett tydligt tecken på att solexponeringen har varit för hög.
”Men redan innan huden blir bränd kan man utsättas för stora mängder strålning. Det är bra att tänka på att solbränna är hudens försvarsmekanism och ett tecken på hudskador. Det sägs ofta att huden minns. Det betyder att effekterna av den UV-strålning som huden tar emot ackumuleras under hela livet. Cancer tar ofta flera decennier på sig att utvecklas, så ju tidigare huden utsätts för överdrivet mycket sol, desto längre tid har cancern möjlighet att utvecklas.”
Heidi Löflund-Kuusela säger att föräldrar verkar vara extra måna om solskydd för småbarn. Och det är självfallet mycket viktigt. Barn och ungdomar har tunnare och känsligare hud än vuxna och deras skyddsmekanismer har ännu inte utvecklats fullt ut. Dessutom tillbringar barn och ungdomar ofta mer tid utomhus än vuxna.
När barn växer och blir mer självständiga kan solskyddet bli ett större problem. Särskilt unga människor kanske inte bryr sig om riskerna, även om de är medvetna om dem. Sett ur en ung människas perspektiv kan risken för cancer kännas mycket avlägset.
”Tack och lov har vi inte längre samma enorma intresse för solariebränna som tidigare. För dem som vill vara solbrända av estetiska skäl finns det numera kosmetiska alternativ till solbad och solarium. Det går att skaffa sig solbränna med hjälp av krämer och smink, och en del använder spraytan, ”brun utan sol”, när de ska gå på fest. Kosmetisk solbränna skyddar dock inte alls mot solens skadliga effekter, så det är fortfarande nödvändigt att skydda huden mot UV-strålning.”
Hur mycket sol är för mycket?
Det är omöjligt att ge ett entydigt svar på frågan, enligt Heidi Löflund-Kuusela. Individuella omständigheter som hudtyp, skydd av huden och solstrålningens intensitet påverkar helhetsbilden. Solens UV-strålning varierar beroende på tid på dygnet, årstid och breddgrad. Mängden ozon i atmosfären har minskat de senaste decennierna, vilket innebär att den mängd ultraviolett strålning som når jordytan kan öka.
Skydd mot solen behövs när UV-indexet är 3 eller högre. I Finland är behovet av skydd särskilt akut mellan maj och augusti. Under molnfria sommardagar är UV-indexet 5–7.
”På semesterorterna i till exempel Medelhavsområdet når UV-indexet betydligt högre värden än i Finland, Det betyder att människor med ljus hy kan bränna sig på mycket kort tid. Redan ett UV-index på 6 eller högre innebär stark strålning. Ett index på 8 eller högre innebär mycket stark strålning och då bränns huden snabbt”, påpekar hon.
”Samma riktlinjer för solskydd gäller både i Finland och utomlands. Vid längre vistelse utomhus med ett UV-index på 3 eller högre är det lämpligt att använda solskyddsmedel som kompletterande skydd utöver skugga och kläder på nakna hudområden. När det är möjligt bör utomhusarbete och långvarig exponering i solen förläggas till morgonen och sent på eftermiddagen eller till kvällen, när UV-strålningen är mindre intensiv än vid middagstid. Tänk också på att skydda ögonen med solglasögon.”
Huden ska smörjas in med solkräm redan innan man går ut och mer solkräm måste appliceras under dagens lopp, särskilt om man svettas eller huden blir våt när man simmar. Kom ihåg att använda rikligt med solkräm för att få bästa möjliga skydd.
”Hellre för mycket än för lite”, säger Heidi Löflund-Kuusela.
Skugga och kläder
Under de starkaste UV-strålningen vid middagstid är det bra att söka skugga. UV-strålning tränger också igenom ett tunt moln och skadar dessutom huden under blåsiga dagar, när solen inte känns så varm på huden. UV-exponeringen är extra hög och nästan obemärkt till havs, exempelvis på segelturer. På det hela taget bör man ta hänsyn till solens effekter vid vistelse utomhus.
I många yrken går det inte att undvika exponering för gassande sol.
”Lyckligtvis är man numera medveten om detta och arbetstagarna är oftast väl utrustade med skyddskläder”, konstaterar Heidi Löflund-Kuusela.
”Särskilt mitt på dagen är det bra att arbeta i skugga eller att åtminstone om möjligt tillbringa pauserna på en skuggig plats. Det säkraste sättet att skydda huden är att använda täckande kläder. En bredbrättad hatt skyddar huvudet, ansiktet och öronen, medan en keps utsätter nacken för brännskador.”
Under coronaåren minskade finländarnas resande markant. Nu när världen har öppnats på nytt blir semesterresorna till soliga destinationer fler.
När semesterresandet ökar är det bra att kontrollera sina solskyddsrutiner. Samtidigt är det värt att komma ihåg att vi behöver skydda oss mot solen också här hemma. Faktum är att vi oftast är mer måna om solskyddet när vi reser utomlands.
”Gassande sol är så mycket mer sällsynt på våra breddgrader. I utlandet kan det å andra sidan komma som en överraskning hur intensiv solen i själva verket är och hur snabbt huden bränns.”
Text Arja-Leena Paavola
Foto Eeva Anundi
UV-strålning orsakar skador på DNA
Ultraviolett (UV) strålning är osynlig för det mänskliga ögat och orsakar skador på DNA och solbränna i huden. Förändringarna i biologiskt aktiv UV-strålning på jordens yta har varit små de senaste 25 åren, utom i polarområdena, nämligen mindre än fyra procent per decennium. I vissa regioner på jorden har UV-strålningen ökat en aning och i andra regioner har den minskat.
I Finland är UV-indexet omkring 6 även när det är som högst under sommarmånaderna, medan värden över 10 är vanliga i Medelhavsländerna. I tropikerna kan indexet bli så högt som 16. Skydd mot UV-strålning rekommenderas alltid när UV-indexet når upp till eller överstiger 3.
Prognostjänsterna för UV-index är ett bra verktyg att använda när man planerar sitt UV-skydd. Meteorologiska institutet har en global prognostjänst för UV-index på sin webbplats www.fmi.fi/uvi. Cancer Council Victoria har i ett internationellt samarbete tagit fram Sun Smart Global UV, en mobilapp för säkert solbeteende.