Motion på distans ger välmående
Cancerorganisationerna tillhandahåller distansmotion online, antingen inspelad eller live. Studier visar att motion främjar rehabiliteringen från cancer och försnabbar återhämtningen från behandling.
Läs artikelnCancerorganisationerna tillhandahåller distansmotion online, antingen inspelad eller live. Studier visar att motion främjar rehabiliteringen från cancer och försnabbar återhämtningen från behandling.
Läs artikelnProstatacancer är ofta en godartad cancer som uppträder med stigande ålder och som inte kräver någon behandling. Utmaningen är att identifiera aggressiva cancerformer och att behandla dem i tid innan de sprider sig. Under de senaste åren har männen aktivare börjat söka sig till undersökningar.
Läs artikeln”Cancerorganisationerna erbjuder årligen cancersjuka och deras närstående tiotals kurser”, berättar specialisten i rehabilitering Tuire Muona och Minna Enqvist.
Målet med kurserna är att var och en som deltar ska hitta lämpliga metoder för att orka, och stöd för att få vardagen att fungera.
Det lönar sig att testa sig för prostatacancer i god tid. Mikko Siukosaari fick sin diagnos när han var litet över 50.
Läs artikelnAtt vara rädd är en normal och naturlig reaktion. Det säger psykologen Arto Pietikäinen med eftertryck. Man ska inte mota bort sina rädslor. I stället kan man lära sig att möta dem på ett nytt sätt så att man går vidare i livet ännu starkare.
Läs artikelnNär en familjemedlem insjuknar i cancer ställs vardagen på ända. Många behöver då konkret hjälp med hushållssysslorna och närstående vid sin sida.
Läs artikelnTarmcancer är den vanligaste cancerformen bland båda könen. I Finland konstateras årligen över 3800 tarmcancerfall.
Läs artikelnNär fyrabarnsmamman insjuknade flyttade morföräldrarna närmare dotterns familj. Deras stöd var avgörande för att småbarnsfamiljen skulle klara situationen.
Läs artikelnLungcancer är den vanligaste cancerformen i världen.
I Finland hör lungcancer till de tre vanligaste cancerformerna bland både kvinnor och män.
Du kan chatta med en specialist cancersjuksköterska – eller ringa eller skicka ett meddelande. Cancerorganisationernas rådgivning är avsedd för dig som är drabbad av cancer.
Du kan chatta med sjuksköterskan mellan 09.00 och 15.00. Du kommer att se en chattikon på sajten i det nedre högra hörnet.
Hjälplinjen finns på 0800 19414. Sjuksköterskan svarar i telefon måndagar och torsdagar klockan 10-18 samt tisdagar, onsdagar och fredagar klockan 10-15. Tjänsten är kostnadsfri.
Läs merDu kan få kamratstöd både en-till-en med en stödperson och i en kamratgrupp. Peer-stöd är tillgängligt både ansikte mot ansikte och på distans.
Läs mer